Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o. Andrychów, Data pobrania próbki: 1.12.2015 r.
Miejsce pobrania próbki:
Hydrofornia Andrychów, ul. Parkowa
Hydrofornia Andrychów, ul. Żwirki i Wigury
Hydrofornia Roczyny, ul. Zarzeczna
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o. Andrychów we wrześniu 2015 r.
Miejsce pobrania próbki | Hydrofornia Andrychów ul. Parkowa (woda z SUW Andrychów Olszyny) |
Hydrofornia Andrychów ul. Żwirki i Wigury (woda z EC Sp. z o.o. Andrychów |
Hydrofornia Roczyny ul. Zarzeczna (woda z AQUA SA Kobiernice) |
Dopuszczalne wartości * |
|
Data pobrania próbki | 08.09.2015 | 14.09.2015 | 08.09.2015 | ||
Numer próbki | 22/09 | 48/09 | 24/09 | ||
Parametr / Jednostka | Metoda badawcza | Wyniki badań | |||
Barwa mg/l Pt | PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D | <5 | <5 | <5 | akceptowalna (15) |
Mętność NTU | PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 | 0,05 | 0,20 | 0,25 | 1 |
pH | PN-EN ISO 10523:2012 | 7,2 | 6,9 | 6,9 | 6,5 – 9,5 |
Przewodność el. wł. w 25oC μS/cm | PN-EN 27888:1999 | 279 | 306 | 205 | 2500 |
Zapach TON | PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 1(akcept.) | 1(akcept.) | 1(akcept.) | akceptowalny |
Amonowy jon mg/l | PN-ISO 7150-1:2002 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | 0,50 |
Azotany mg/l | PN-82/C-04576/08 | <3,00 | 8,4 | <3,00 | 50 |
Azotyny mg/l | PN-EN 26777:1999 | <0,01 | <0,01 | <0,01 | 0,5 |
Chlor wolny mg/l | PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,13 | 0,14 | 0,25 | 0,3 |
Żelazo ogólne µg/l | PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | 37,9 | 92 | 27,0 | 200 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 | PN-ISO 6059:1999 | 114 | 110 | 88 | 60 - 500 |
Utlenialność mg/l | PN-EN ISO 8467:2001 | 0,30 | 0,45 | 0,42 | 5,0 |
Mangan µg/l | PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | <20,0 | <20,0 | <20,0 | 50 |
Chlorki mg/l | PN-ISO 9297:1994 | 13,0 | 14,0 | 7,00 | 250 |
Siarczany mg/l | PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 33 | 34 | 16 | 250 |
Fluorki mg/l | PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,21 | <0,05 | 0,18 | 1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C jtk/1ml | PN-EN ISO 6222:2004 | 0 | 1 | 0 | (50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C jtk/1ml | PN-EN ISO 6222:2004 | 0 | 1 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml | PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. | 0 | 0 | 0 | 0 |
Escherichia coli jtk/100ml | PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. | 0 | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml | PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki (paciorkowce kałowe) jtk/100ml | PN-EN ISO 7899-2:2004 | 0 | 0 | 0 | 0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417; zm. Dz. U. z 2010 r., Nr 72, poz. 466).
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o. Andrychów w czerwcu 2015 r.
Miejsce pobrania próbki
|
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
|
Data pobrania próbki |
01.06.2015 |
01.06.2015 |
01.06.2015 |
||
Numer próbki
|
01/06 |
02/06 |
03/06 |
||
Parametr / Jednostka |
Metoda badawcza |
Wyniki badań |
|
||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D |
<5 |
<5 |
<5 |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 |
0,06 |
0,69 |
0,68 |
1 |
pH |
PN-EN ISO 10523:2012 |
6,7 |
6,9 |
6,9 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność el. wł. w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 |
180,0 |
190,4 |
193,3 |
2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l |
PN-ISO 7150-1:2002 |
<0,05 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l |
PN-82/C-04576/08 |
11,2 |
10,1 |
10,2 |
50 |
Azotyny mg/l |
PN-EN 26777:1999 |
<0,01 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,03 |
0,16 |
0,08 |
0,3 |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
120 |
39,9 |
32,7 |
200 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 |
70 |
70 |
70 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l |
PN-EN ISO 8467:2001 |
0,26 |
0,26 |
0,16 |
5,0 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
<20,0 |
<20,0 |
<20,0 |
50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 |
7,00 |
9,00 |
9,00 |
250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
23 |
24 |
25 |
250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,08 |
0,08 |
0,08 |
1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
0 |
12 |
4 |
(50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
0 |
18 |
19 |
bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. |
0 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. |
0 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki (paciorkowce kałowe) jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
0 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417; zm. Dz. U. z 2010 r., Nr 72, poz. 466).
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o. Andrychów w marcu 2015 r.
Miejsce pobrania próbki
|
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
|
Data pobrania próbki |
24.03.2015 |
24.03.2015 |
24.03.2015 |
||
Numer próbki
|
120/03 |
121/03 |
122/03 |
||
Parametr / Jednostka |
Metoda badawcza |
Wyniki badań |
|
||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D |
<5 |
5 |
<5 |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 |
0,03 |
0,26 |
0,27 |
1 |
pH |
PN-EN ISO 10523:2012 |
6,8 |
7,0 |
7,0 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 |
152,3 |
168,7 |
169,7 |
2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l |
PN-ISO 7150-1:2002 |
<0,05 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l |
PN-82/C-04576/08 |
8,9 |
8,9 |
8,8 |
50 |
Azotyny mg/l |
PN-EN 26777:1999 |
<0,01 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,26 |
0,27 |
0,25 |
0,3 |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
71,4 |
43 |
37,2 |
200 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 |
62 |
66 |
66 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l |
PN-EN ISO 8467:2001 |
0,65 |
0,58 |
0,68 |
5,0 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
<20,0 |
<20,0 |
<20,0 |
50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 |
6,00 |
8,00 |
8,00 |
250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
24 |
26 |
25 |
250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,23 |
0,21 |
0,21 |
1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
0 |
8 |
4 |
(50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
0 |
15 |
12 |
bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. |
0 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. |
0 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki (paciorkowce kałowe) jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
0 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417; zm. Dz. U. z 2010 r., Nr 72, poz. 466).
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o. Andrychów w grudniu 2014 r.
Miejsce pobrania próbki
|
Hydrofornia Roczyny ul. Zarzeczna (woda z AQUA S.A. Kobiernice) |
Hydrofornia Andrychów ul. Parkowa (woda z AQUA S.A. Kobiernice) |
Laboratorium ZWiK ul. Batorego 68 (woda z AQUA S.A. Kobiernice) |
Kotłownia ASM ul. Lenartowicza 4 (woda z AQUA S.A. Kobiernice) |
Dopuszczalne wartości * |
|
Data pobrania próbki |
02.12.2014 | 09.12.2014 | 16.12.2014 | 16.12.2014 | ||
Numer próbki
|
08/12 | 25/12 | 44/12 | 45/12 | ||
Parametr / Jednostka |
Metoda badawcza | Wyniki badań | ||||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D | <5 | <5 | <5 | <5 | akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 | 0,15 | 0,14 | 0,40 | 0,29 | 1 |
pH |
PN-EN ISO 10523:2012 | 6,9 | 7,0 | 6,9 | 6,9 | 6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 | 209 | 214 | 215 | 242 | 2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 1(akcept.) | 1(akcept.) | 1(akcept.) | 1(akcept.) | akceptowalny |
Amonowy jon mg/l |
PN-ISO 7150-1:2002 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | 0,50 |
Azotany mg/l |
PN-82/C-04576/08 | 3,80 | 4,00 | 4,10 | 4,10 | 50 |
Azotyny mg/l |
PN-EN 26777:1999 | <0,01 | <0,01 | <0,01 | <0,01 | 0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,38 | 0,17 | 0,07 | 0,19 | 0,3** |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | <20,0 | 55,2 | 80 | 26,1 | 200 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 | 92 | - | - | - | 60 - 500 |
Utlenialność mg/l |
PN-EN ISO 8467:2001 | 0,61 | - | - | - | 5,0 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | <20,0 | - | - | - | 50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 | 6,00 | - | - | - | 250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 17 | - | - | - | 250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,13 | - | - | - | 1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 | 0 | - | - | - | (50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 | 0 | - | - | - | bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki (paciorkowce kałowe) jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417; zm. Dz. U. z 2010 r., Nr 72, poz. 466).
** - w punkcie czerpalnym u konsumenta
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o. Andrychów we wrześniu 2014 r.
Miejsce pobrania próbki
|
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Hydrofornia Andrychów |
Dopuszczalne |
|
Data pobrania próbki |
15.09.2014 |
15.09.2014 |
29.09.2014 |
||
Numer próbki
|
39/09 |
40/09 |
83/09 |
||
Parametr / Jednostka |
Metoda badawcza |
Wyniki badań |
|
||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D |
5 |
5 |
5 |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 |
0,21 |
0,17 |
0,97 |
1 |
pH |
PN-EN ISO 10523:2012 |
6,8 |
6,8 |
6,7 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 |
213 |
212 |
213 |
2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l |
PN-ISO 7150-1:2002 |
<0,05 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l |
PN-82/C-04576/08 |
3,20 |
3,20 |
5,90 |
50 |
Azotyny mg/l |
PN-EN 26777:1999 |
<0,01 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,13 |
0,28 |
0,28 |
0,3 |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
101 |
29,7 |
172 |
200 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 |
- |
90 |
88 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l |
PN-EN ISO 8467:2001 |
- |
0,73 |
0,51 |
5,0 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
- |
<20,0 |
30,3 |
50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 |
- |
7,00 |
7,00 |
250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
- |
19 |
18 |
250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
- |
0,09 |
0,10 |
1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
- |
0 |
8 |
(50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
- |
0 |
7 |
bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. |
0 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PN-EN ISO 9308-1:2004+Ap1:2005+AC:2009 z wył. pkt 4.4. i 8.4. |
0 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki (paciorkowce kałowe) jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
0 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417; zm. Dz. U. z 2010 r., Nr 72, poz. 466).
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o. Andrychów w czerwcu 2014 r.
Miejsce pobrania próbki
|
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
|
Data pobrania próbki |
09.06.2014 |
09.06.2014 |
||
Numer próbki
|
21/06 |
22/06 |
||
Oznaczenie / Jednostka |
Metoda badawcza |
Wyniki badań |
||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D |
5 |
<5 |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 |
0,75 |
0,44 |
1 |
pH |
PN-EN ISO 10523:2012 |
6,74 |
6,81 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 |
182,0 |
214 |
2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l |
PN-ISO 7150-1:2002 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l |
PN-82/C-04576/08 |
8,9 |
5,50 |
50 |
Azotyny mg/l |
PN-EN 26777:1999 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,05 |
0,19 |
0,3 |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
88 |
23,3 |
200 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 |
71,5 |
88,4 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l |
PN-EN ISO 8467:2001 |
0,67 |
0,29 |
5,0 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
<20,0 |
<20,0 |
50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 |
8,20 |
8,76 |
250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
19 |
14 |
250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,12 |
0,11 |
1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
1 |
1 |
(50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
7 |
2 |
bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PB/17/W wydanie 3 z dn. 20.03.2013 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PB/17/W wydanie 3 z dn. 20.03.2013 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o., Andrychów w marcu 2014 r.
Miejsce pobrania próbki
|
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
|
Data pobrania próbki |
03.03.2014 |
03.03.2014 |
||
Numer próbki
|
01/03 |
02/03 |
||
Oznaczenie / Jednostka |
Metoda badawcza |
Wyniki badań |
||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D |
5 |
<5 |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 |
0,16 |
0,27 |
1 |
pH |
PN-EN ISO 10523:2012 |
7,00 |
7,11 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 |
175,3 |
210 |
2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l |
PN-ISO 7150-1:2002 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l |
PN-82/C-04576/08 |
7,4 |
4,2 |
50 |
Azotyny mg/l |
PN-EN 26777:1999 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,29 |
0,08 |
0,3 |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
53,7 |
64,5 |
200 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 |
66,9 |
86,6 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l |
PN-EN ISO 8467:2001 |
0,90 |
0,55 |
5,0 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
20,5 |
<20,0 |
50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 |
7,59 |
8,58 |
250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
26 |
25 |
250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,14 |
<0,05 |
1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C po 48h jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
1 |
0 |
(50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C po 72h jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
1 |
0 |
bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PB/17/W wydanie 3 z dn. 20.03.2013 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PB/17/W wydanie 3 z dn. 20.03.2013 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o., Andrychów w grudniu 2013 r.
Miejsce pobrania próbki
|
Hydrofornia Andrychów ul. Parkowa (woda z SUW Andrychów) |
Hydrofornia Roczyny ul. Zarzeczna (woda z AQUA SA Kobiernice) |
Hydrofornia Andrychów ul. Żwirki i Wigury (woda z AQUA SA Kobiernice) |
Dopuszczalne wartości * |
|
Data pobrania |
02.12.2013 | 02.12.2013 | 02.12.2013 | ||
Numer próbki
|
05/12 | 06/12 | 04/12 | ||
Oznaczenie / Jednostka |
Metoda badawcza | Wyniki badań | |||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D | 5 | <5 | <5 | akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 | 0,26 | 0,14 | 0,14 | 1 |
pH |
PN-EN ISO 10523:2012 | 6,90 | 6,93 | 6,91 | 6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 | 188,7 | 218 | 218 | 2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 1(akcept.) | 1(akcept.) | 1(akcept.) | akceptowalny |
Amonowy jon mg/l |
PN-ISO 7150-1:2002 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | 0,50 |
Azotany mg/l |
PN-82/C-04576/08 | 9,8 | 3,40 | 3,50 | 50 |
Azotyny mg/l |
PN-EN 26777:1999 | <0,01 | <0,01 | <0,01 | 0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,17 | 0,14 | 0,18 | 0,3 |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | 83,1 | <20,0 | <20,0 | 200 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 | 72,2 | 89,1 | - | 60 - 500 |
Utlenialność mg/l |
PN-EN ISO 8467:2001 | 0,89 | 0,41 | - | 5,0 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | <20,0 | <20,0 | - | 50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 | 7,77 | 8,69 | - | 250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 25 | 21 | - | 250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,09 | 0,10 | - | 1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C po 48h jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 | 2 | 0 | - | (50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C po 72h jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 | 3 | 0 | - | bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PB/17/W wydanie 3 z dn. 20.03.2013 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PB/17/W wydanie 3 z dn. 20.03.2013 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 | 0 | 0 | 0 | 0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez ZWiK Spółka z o.o. Andrychów we wrześniu 2013 r.
Miejsce pobrania próbki
|
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
|
Data pobrania |
09.09.2013 |
09.09.2013 |
09.09.2013 |
||
Numer próbki
|
20/09 |
21/09 |
22/09 |
||
Oznaczenie / Jednostka |
Metoda badawcza |
Wyniki badań |
|||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D |
5 |
5 |
<5 |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 |
0,28 |
0,25 |
0,11 |
1 |
Odczyn |
PB/21/W wydanie 1 z dn. 10.08.2011 |
7,03 |
7,02 |
6,78 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 |
255 |
254 |
208 |
2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l |
PN-ISO 7150-1:2002 |
<0,05 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l |
PN-82/C-04576/08 |
4,00 |
4,00 |
<3,00 |
50 |
Azotyny mg/l |
PN-EN 26777:1999 |
<0,01 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,13 |
<0,02 |
0,03 |
0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 |
101,5 |
101,3 |
88,0 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l |
PN-EN ISO 8467:2001 |
0,38 |
0,44 |
0,32 |
5,0 |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
45,9 |
147,6 |
23,6 |
200 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 |
<20,0 |
25,1 |
<20,0 |
50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 |
11,77 |
11,98 |
8,08 |
250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
31 |
30 |
17 |
250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 |
0,08 |
0,11 |
<0,05 |
1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C po 48h jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
3 |
5 |
0 |
(50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C po 72h jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 |
4 |
8 |
2 |
bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PB/17/W wydanie 2 z dn. 04.04.2011 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PB/17/W wydanie 2 z dn. 04.04.2011 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
0 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o. w Andrychowie w czerwcu 2013 r.
Miejsce pobrania próbki | Hydrofornia Andrychów ul. Parkowa (woda z SUW Andrychów) |
Hydrofornia Andrychów ul. Żwirki i Wigury (woda z EC Sp. z o.o. Andrychów) |
Hydrofornia Roczyny ul. Zarzeczna (woda z AQUA SA Kobiernice) |
Dopuszczalne wartości * |
|
Data pobrania | 17.06.2013 | 17.06.2013 | 17.06.2013 | ||
Numer próbki | 45/06 | 46/06 | 47/06 | ||
Oznaczenie / Jednostka | Metoda badawcza | Wyniki badań | |||
Barwa mg/l Pt | PN-EN ISO 7887:2012 Metoda D | 5 (akcept.) | 5 (akcept.) | <5 (akcept.) | akceptowalna (15) |
Mętność NTU | PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 | 0,40 | 0,39 | 0,29 | 1 |
Odczyn - | PB/21/W wydanie 1 z dn. 10.08.2011 | 6,99 | 6,89 | 7,00 | 6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm | PN-EN 27888:1999 | 178,7 | 196,7 | 187,3 | 2500 |
Zapach TON | PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 1(akcept.) | 1(akcept.) | 1(akcept.) | akceptowalny |
Amonowy jon mg/l | PN-ISO 7150-1:2002 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | 0,50 |
Azotany mg/l | PN-82/C-04576/08 | 8,9 | 10,1 | 4,40 | 50 |
Azotyny mg/l | PN-EN 26777:1999 | <0,01 | <0,01 | <0,01 | 0,5 |
Chlor wolny mg/l | PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,03 | 0,02 | 0,05 | 0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 | PN-ISO 6059:1999 | 67,5 | 72,9 | 73,5 | 60 - 500 |
Utlenialność mg/l | PN-EN ISO 8467:2001 | 1,03 | 1,09 | 0,58 | 5,0 |
Żelazo ogólne µg/l | PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | 84,2 | 151,0 | 31,6 | 200 |
Mangan µg/l | PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | <20 | 23 | <20 | 50 |
Chlorki mg/l | PN-ISO 9297:1994 | 7,66 | 9,00 | 6,59 | 250 |
Siarczany mg/l | PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 23 | 25 | 15 | 250 |
Fluorki mg/l | PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,08 | 0,06 | 0,05 | 1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36°C po 48h jtk/1ml | PN-EN ISO 6222:2004 | 0 | 6 | 0 | (50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C po 72h jtk/1ml | PN-EN ISO 6222:2004 | 2 | 14 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml | PB/17/W wydanie 2 z dn. 04.04.2011 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Escherichia coli jtk/100ml | PB/17/W wydanie 2 z dn. 04.04.2011 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml | PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml | PN-EN ISO 7899-2:2004 | 0 | 0 | 0 | 0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Spółka z o.o. w Andrychowie w marcu 2013 r.
Miejsce pobrania próbki | Hydrofornia Andrychów ul. Parkowa (woda z SUW Andrychów) |
Hydrofornia Andrychów ul. Żwirki i Wigury (woda z EC Sp. z o.o. Andrychów) |
Hydrofornia Roczyny ul. Zarzeczna (woda z AQUA SA Kobiernice) |
Dopuszczalne wartości * |
|
Data pobrania | 04.03.2013 | 04.03.13 | 04.03.13 | ||
Numer próbki | 02/03 | 03/03 | 04/03 | ||
Oznaczenie / Jednostka | Metoda badawcza | Wyniki badań | |||
Barwa mg/l Pt | PN-EN ISO 7887:2002 pkt 4 | 5 (akcept.) | 5 (akcept.) | <5 (akcept.) | akceptowalna (15) |
Mętność NTU | PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 | 0,15 | 0,29 | 0,20 | 1 |
Odczyn - | PB/21/W wydanie 1 z dn. 10.08.2011 | 7,02 | 6,92 | 7,07 | 6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm | PN-EN 27888:1999 | 191,3 | 242 | 220 | 2500 |
Zapach TON | PB/05/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 1(akcept.) | 1(akcept.) | 1(akcept.) | akceptowalny |
Amonowy jon mg/l | PN-ISO 7150-1:2002 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | 0,50 |
Azotany mg/l | PN-82/C-04576/08 | 13,1 | 14,9 | 6,9 | 50 |
Azotyny mg/l | PN-EN 26777:1999 | <0,01 | <0,01 | <0,01 | 0,5 |
Chlor wolny mg/l | PB/02/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,02 | 0,02 | 0,05 | 0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 | PN-ISO 6059:1999 | 69,0 | 83,8 | 85,4 | 60 - 500 |
Utlenialność mg/l | PN-EN ISO 8467:2001 | 0,51 | 0,64 | 0,45 | 5,0 |
Żelazo ogólne µg/l | PB/06/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | 82,1 | 137,5 | 51,1 | 200 |
Mangan µg/l | PB/11/W wydanie 2 z dn.01.06.2010 | <20 | 20 | <20 | 50 |
Chlorki mg/l | PN-ISO 9297:1994 | 12,28 | 21,40 | 10,65 | 250 |
Siarczany mg/l | PB/15/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 25 | 31 | 21 | 250 |
Fluorki mg/l | PB/19/W wydanie 1 z dn.15.04.2009 | 0,17 | 0,16 | 0,16 | 1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36oC po 48h jtk/1ml | PN-EN ISO 6222:2004 | 4 | 3 | 2 | - (50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22oC po 72h jtk/1ml | PN-EN ISO 6222:2004 | 13 | 7 | 2 | bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml | PB/17/W wydanie 2 z dn. 04.04.2011 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Escherichia coli jtk/100ml | PB/17/W wydanie 2 z dn. 04.04.2011 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml | PB/18/W wydanie 2 z dn. 15.05.2012 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml | PN-EN ISO 7899-2:2004 | 0 | 0 | 0 | 0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Sp. z o.o. w Andrychowie w grudniu 2012 r.
Miejsce pobrania próbki | Hydrofornia Andrychów ul. Parkowa (woda z SUW Andrychów) |
Hydrofornia Roczyny ul. Zarzeczna (woda z AQUA SA Kobiernice) |
Hydrofornia Andrychów ul. Żwirki i Wigury (woda z EC Sp. z o.o. Andrychów) |
Dopuszczalne wartości * |
|
Data pobrania | 10.12.2012 | 10.12.12 | 10.12.12 | ||
Numer próbki | 23/12 | 24/12 | 25/12 | ||
Oznaczenie / Jednostka | Metoda badawcza | Wyniki badań | |||
Barwa mg/l Pt | PN-EN ISO 7887:2002 pkt 4 | <5 (akcept.) | <5 (akcept.) | 5 (akcept.) | akceptowalna (15) |
Mętność NTU | PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 | 0,15 | 0,27 | 0,89 | 1 |
Odczyn - | PB/21/W wyd. 1 z dn. 10.08.2011 | 7,05 | 7,20 | 7,04 | 6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm | PN-EN 27888:1999 | 223 | 207 | 236 | 2500 |
Zapach TON | PB/05/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 | 1(akcept.) | 1(akcept.) | 1(akcept.) | akceptowalny |
Amonowy jon mg/l | PN-ISO 7150-1:2002 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | 0,50 |
Azotany mg/l | PN-82/C-04576/08 | 8,6 | 4,20 | 8,6 | 50 |
Azotyny mg/l | PN-EN 26777:1999 | <0,01 | <0,01 | <0,01 | 0,5 |
Chlor wolny mg/l | PB/02/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 | 0,29 | <0,02 | 0,19 | 0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 | PN-ISO 6059:1999 | 90,8 | 88,4 | 93,9 | 60 - 500 |
Utlenialność mg/l | PN-EN ISO 8467:2001 | 0,45 | 0,35 | 0,32 | 5,0 |
Żelazo ogólne µg/l | PB/06/W wyd. 2 z dn.01.06.2010 | 49,4 | 27,2 | 84,2 | 200 |
Mangan µg/l | PB/11/W wyd. 2 z dn.01.06.2010 | <20 | 21 | 28 | 50 |
Chlorki mg/l | PN-ISO 9297:1994 | 10,71 | 7,59 | 12,41 | 250 |
Siarczany mg/l | PB/15/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 | 29 | 22 | 30 | 250 |
Fluorki mg/l | PB/19/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 | 0,10 | 0,07 | <0,05 | 1,5 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 36oC po 48h jtk/1ml | PN-EN ISO 6222:2004 | 2 | 0 | 0 | - (50) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22oC po 72h jtk/1ml | PN-EN ISO 6222:2004 | 4 | 0 | 0 | bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml | PB/17/W wyd. 2 z dn. 04.04.2011 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Escherichia coli jtk/100ml | PB/17/W wyd. 2 z dn. 04.04.2011 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml | PB/18/W wyd. 2 z dn. 15.05.2012 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml | PN-EN ISO 7899-2:2004 | 0 | 0 | 0 | 0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Sp. z o.o. w Andrychowie we wrześniu 2012 r.
Miejsce pobrania próbki | Hydrofornia Andrychów ul. Parkowa (woda z SUW Andrychów) |
Hydrofornia Roczyny ul. Zarzeczna (woda z AQUA SA Kobiernice) |
Hydrofornia Andrychów ul. Żwirki i Wigury (woda z EC Sp. z o.o. Andrychów) |
Dopuszczalne wartości * |
|
Data pobrania | 04.09.2012 | 04.09.12 | 24.09.12 | ||
Numer próbki | 07/09 | 08/09 | 55/09 | ||
Oznaczenie / Jednostka | Metoda badawcza | Wyniki badań | |||
Barwa mg/l Pt | PN-EN ISO 7887:2002 pkt 4 | 5 (akcept.) | <5 (akcept.) | 5 (akcept.) | akceptowalna (15) |
Mętność NTU | PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 | 0,90 | 0,16 | 0,22 | 1 |
Odczyn pH | PB/21/W wyd. 1 z dn. 10.08.2011 | 7,20 | 6,97 | 7,00 | 6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm | PN-EN 27888:1999 | 272 | 196,7 | 243 | 2500 |
Zapach TON | PB/05/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 | 1(akcept.) | 1(akcept.) | 1(akcept.) | akceptowalny |
Amonowy jon mg/l NH4+ | PN-ISO 7150-1:2002 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | 0,50 |
Azotany mg/l NO3- | PN-82/C-04576/08 | <3,00 | <3,00 | 6,00 | 50 |
Azotyny mg/l NO2- | PN-EN 26777:1999 | <0,01 | <0,01 | <0,01 | 0,5 |
Chlor wolny mg/l | PB/02/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 | 0,13 | 0,11 | 0,06 | 0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 | PN-ISO 6059:1999 | 111,3 | 81,0 | 100,1 | 60 - 500 |
Utlenialność mg/l O2 | PN-EN ISO 8467:2001 | 0,67 | 0,29 | 0,63 | 5,0 |
Żelazo ogólne µg/l | PB/06/W wyd. 2 z dn.01.06.2010 | 71 | <20 | 74 | 200 |
Mangan µg/l | PB/11/W wyd. 2 z dn.01.06.2010 | <20 | <20 | 31 | 50 |
Chlorki mg/l | PN-ISO 9297:1994 | 13,47 | 7,59 | 12,27 | 250 |
Siarczany mg/l | PB/15/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 | 26 | 13 | 28 | 250 |
Fluorki mg/l | PB/19/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 | 0,09 | 0,04 | 0,11 | 1,5 |
Ogólna liczba bakterii w 36oC po 48h jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 | 0 | 0 | 0 | 50 |
Ogólna liczba bakterii w 22oC po 72h jtk/1ml |
PN-EN ISO 6222:2004 | 2 | 1 | 3 | bez nieprawidłowych zmian |
Bakterie grupy coli jtk/100ml | PB/17/W wyd. 2 z dn. 04.04.2011 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Escherichia coli jtk/100ml | PB/17/W wyd. 2 z dn. 04.04.2011 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml | PB/18/W wyd. 2 z dn. 15.05.2012 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml | PN-EN ISO 7899-2:2004 | 0 | 0 | 0 | 0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Sp. z o.o. w Andrychowie w czerwcu 2012 r.
Miejsce pobrania próbki |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
|
Data pobrania |
11.06.2012 |
11.06.12 |
11.06.12 |
||
Numer próbki
|
18/06 |
19/06 |
20/06 |
||
Oznaczenie / Jednostka |
Metoda badawcza |
Wyniki badań |
|||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2002 pkt 4 |
5 (akcept.) |
5 (akcept.) |
<5 (akcept.) |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 |
0,84 |
0,33 |
0,16 |
1 |
Odczyn pH |
PB/21/W wyd. 1 z dn. 10.08.2011 |
6,84 |
6,72 |
6,74 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 |
172,6 |
211 |
171,7 |
2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l NH4+ |
PN-ISO 7150-1:2002 |
<0,05 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l NO3- |
PN-82/C-04576/08 |
7,9 |
9,2 |
3,6 |
50 |
Azotyny mg/l NO2- |
PN-EN 26777:1999 |
<0,01 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 |
0,29 |
0,16 |
0,26 |
0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 |
66,8 |
77,0 |
69,2 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l O2 |
PN-EN ISO 8467:2001 |
1,39 |
1,52 |
1,13 |
5,0 |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wyd. 2 z dn.01.06.2010 |
71 |
31 |
42 |
200 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wyd. 2 z dn.01.06.2010 |
<20 |
<20 |
<20 |
50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 |
7,44 |
12,0 |
5,60 |
250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 |
24 |
30 |
16 |
250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 |
0,15 |
0,15 |
0,16 |
1,5 |
Ogólna liczba bakterii w 36oC |
PN-EN ISO 6222:2004 |
13 |
5 |
0 |
50 |
Ogólna liczba bakterii w 22oC |
PN-EN ISO 6222:2004 |
15 |
6 |
0 |
100 |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PB/17/W wyd. 2 z dn. 04.04.2011 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PB/17/W wyd. 2 z dn. 04.04.2011 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wyd. 2 z dn. 15.05.2012 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
0 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez
ZWiK Sp. z o.o. w Andrychowie w marcu 2012 r.
Miejsce pobrania próbki |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
|
Data pobrania |
05.03.2012 |
05.03.2012 |
05.03.2012 |
||
Numer próbki |
01/03 |
02/03 |
03/03 |
||
Oznaczenie / Jednostka |
Metoda badawcza |
Wyniki badań |
|||
Barwa mg/l Pt |
PN-EN ISO 7887:2002 pkt 4 |
5 (akcept.) |
5 (akcept.) |
<5 (akcept.) |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
PN-EN ISO 7027:2003 pkt 6 |
0,94 |
0,96 |
0,15 |
1 |
Odczyn pH |
PB/21/W wyd. 1 z dn. 10.08.2011 |
6,89 |
6,91 |
7,30 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
PN-EN 27888:1999 |
153,3 |
218 |
254 |
2500 |
Zapach TON |
PB/05/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l NH4+ |
PN-ISO 7150-1:2002 |
<0,05 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l NO3- |
PN-82/C-04576/08 |
10,6 |
13,2 |
6,9 |
50 |
Azotyny mg/l NO2- |
PN-EN 26777:1999 |
<0,01 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor wolny mg/l |
PB/02/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 |
0,17 |
0,16 |
0,23 |
0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
PN-ISO 6059:1999 |
61,2 |
73,4 |
103,2 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l O2 |
PN-EN ISO 8467:2001 |
0,64 |
0,64 |
0,29 |
5,0 |
Żelazo ogólne µg/l |
PB/06/W wyd. 2 z dn.01.06.2010 |
79 |
56 |
26 |
200 |
Mangan µg/l |
PB/11/W wyd. 2 z dn.01.06.2010 |
<20 |
<20 |
<20 |
50 |
Chlorki mg/l |
PN-ISO 9297:1994 |
8,9 |
19,4 |
12,3 |
250 |
Siarczany mg/l |
PB/15/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 |
21 |
27 |
24 |
250 |
Fluorki mg/l |
PB/19/W wyd. 1 z dn.15.04.2009 |
0,07 |
<0,05 |
<0,05 |
1,5 |
Ogólna liczba bakterii w 36oC |
PN-EN ISO 6222:2004 |
14 |
9 |
0 |
50 |
Ogólna liczba bakterii w 22oC |
PN-EN ISO 6222:2004 |
17 |
9 |
0 |
100 |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
PB/17/W wyd. 2 z dn. 04.04.2011 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
PB/17/W wyd. 2 z dn. 04.04.2011 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
PB/18/W wyd. 1 z dn. 15.04.2009 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
0 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez ZWiK Sp. z o.o.
w grudniu 2011 r.
Miejsce pobrania próbki |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
Data pobrania |
05.12.2011 |
05.12.11 |
05.12.11 |
|
Numer próbki
|
05/12 |
03/12 |
04/12 |
|
Oznaczenie / Jednostka |
Wyniki badań |
|||
Barwa rzeczywista mg/l PtCo |
<5 (akcept.) |
5 (akcept.) |
<5 (akcept.) |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
0,11 |
0,38 |
0,20 |
1 |
Odczyn pH |
7,33 |
7,12 |
7,33 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
248 |
223 |
224 |
2500 |
Zapach TON |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l NH4+ |
<0,05 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l NO3- |
5,0 |
3,5 |
3,4 |
50 |
Azotyny mg/l NO2- |
<0,01 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor wolny mg/l |
0,24 |
0,09 |
0,18 |
0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
101,4 |
94,6 |
96,6 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l O2 |
0,69 |
0,72 |
0,66 |
5,0 |
Żelazo ogólne µg/l |
58 |
62 |
22 |
200 |
Mangan µg/l |
<20 |
20 |
<20 |
50 |
Chlorki mg/l |
10,2 |
8,00 |
9,00 |
250 |
Siarczany mg/l |
31 |
19 |
19 |
250 |
Fluorki mg/l |
0,14 |
0,17 |
0,09 |
1,5 |
Ogólna liczba bakterii w 36oC po 48h jtk/1ml |
0 |
0 |
0 |
50 |
Ogólna liczba bakterii w 22oC po 72h jtk/1ml |
0 |
0 |
0 |
100 |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez ZWiK Sp. z o.o.
we wrześniu 2011 r.
Miejsce pobrania próbki |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
Data pobrania |
05.09.2011 |
05.09.11 |
05.09.11 |
|
Numer próbki
|
06/09 |
07/09 |
08/09 |
|
Oznaczenie / Jednostka |
Wyniki badań |
|||
Barwa rzeczywista mg/l PtCo |
5 (akcept.) |
<5 (akcept.) |
<5 (akcept.) |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
0,74 |
0,43 |
0,12 |
1 |
Odczyn pH |
7,00 |
7,05 |
7,12 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
217 |
230 |
196,8 |
2500 |
Zapach TON |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l NH4+ |
<0,05 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l NO3- |
6,6 |
6,0 |
3,2 |
50 |
Azotyny mg/l NO2- |
<0,01 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor mg/l |
0,10 |
0,09 |
0,09 |
0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
87,3 |
91,5 |
82,0 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l O2 |
0,93 |
0,96 |
0,67 |
5,0 |
Żelazo ogólne µg/l |
94 |
44 |
21 |
200 |
Mangan µg/l |
<20 |
<20 |
<20 |
50 |
Chlorki mg/l |
7,00 |
10,0 |
6,00 |
250 |
Siarczany mg/l |
24 |
25 |
19 |
250 |
Fluorki mg/l |
0,26 |
0,14 |
0,07 |
1,5 |
Ogólna liczba bakterii w 36oC po 48h jtk/1ml |
0 |
0 |
0 |
50 |
Ogólna liczba bakterii w 22oC po 72h jtk/1ml |
0 |
0 |
0 |
100 |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Parametry jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez ZWiK Sp. z o.o.
w czerwcu 2011 r.
Miejsce pobrania próbki |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Andrychów |
Hydrofornia Roczyny |
Dopuszczalne |
Data pobrania |
14.06.2011 |
14.06.11 |
14.06.11 |
|
Numer próbki
|
29/06 |
30/06 |
31/06 |
|
Oznaczenie / Jednostka |
Wyniki badań |
|||
Barwa rzeczywista mg/l PtCo |
<5 (akcept.) |
6 (akcept.) |
<5 (akcept.) |
akceptowalna (15) |
Mętność NTU |
0,67 |
0,59 |
0,14 |
1 |
Odczyn pH |
6,69 |
6,69 |
6,67 |
6,5 – 9,5 |
Przewodność w 25oC μS/cm |
176,1 |
210 |
199,7 |
2500 |
Zapach |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
1(akcept.) |
akceptowalny |
Amonowy jon mg/l NH4+ |
<0,05 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
Azotany mg/l NO3- |
8,6 |
9,1 |
4,2 |
50 |
Azotyny mg/l NO2- |
<0,01 |
<0,01 |
<0,01 |
0,5 |
Chlor mg/l Cl2 |
0,19 |
0,19 |
0,22 |
0,3 |
Twardość ogólna mg/l CaCO3 |
70,9 |
82,6 |
83,3 |
60 - 500 |
Utlenialność mg/l O2 |
0,93 |
0,51 |
0,55 |
5,0 |
Żelazo ogólne µg/l Fe |
87 |
34 |
23 |
200 |
Mangan µg/l Mn |
<20 |
<20 |
<20 |
50 |
Chlorki mg/l Cl- |
8,00 |
11,0 |
9,00 |
250 |
Siarczany mg/l SO4-2 |
20 |
23 |
20 |
250 |
Fluorki mg/l F- |
0,08 |
0,26 |
0,28 |
1,5 |
Ogólna liczba bakterii w 36oC po 48h jtk/1ml |
4 |
4 |
0 |
50 |
Ogólna liczba bakterii w 22oC po 72h jtk/1ml |
5 |
4 |
0 |
100 |
Bakterie grupy coli jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Escherichia coli jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Clostridium perfringens jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Enterokoki kałowe jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
* – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami)
Zapraszamy do zapoznania się z parametrami jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej przez ZWiK Sp. z o.o. w styczniu 2011 r. - Kliknij pobierz
Jakość wody do picia dostarczanej przez ZWiK Sp.z o.o. w sierpniu 2010 r